Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, potrivit rezultatelor Anchetei de conjunctură, managerii din diverse sectoare ale economiei anticipează o creștere moderată a activității economice și a veniturilor din vânzări în trimestrul II al anului 2025.
Cele mai optimiste perspective sunt raportate în industria prelucrătoare și în sectorul construcțiilor, unde se așteaptă un ritm de creștere mai accentuat comparativ cu alte ramuri. Totodată, managerii estimează o creștere moderată a prețurilor produselor. În ceea ce privește numărul de salariați, se preconizează o stabilitate relativă.
Tendințe economice pe sectoare de activitate pentru trimestrul II
Industria prelucrătoare
Managerii din industria prelucrătoare estimează o îmbunătățire a situației economice, cu un sold conjunctural de +21%, și o creștere a veniturilor din vânzări (+22%). În ceea ce privește numărul de salariați, se anticipează o relativă stabilitate (+3%). De asemenea, este așteptată o creștere moderată a prețurilor produselor industriale (+14%).
Construcții
În sectorul construcțiilor, managerii prognozează o creștere semnificativă a activității economice (+25%) și a veniturilor din vânzări (+20%). Se estimează, de asemenea, o majorare a prețurilor produselor industriale (+20%). Forța de muncă urmează să se mențină la un nivel relativ stabil, cu un sold conjunctural de +4%.
Comerț cu amănuntul și servicii
În domeniul comerțului cu amănuntul și al serviciilor, pentru trimestrul II 2025 se estimează o creștere moderată a situației economice și a veniturilor din vânzări, fiecare cu un sold de +13%. Prețurile de vânzare sunt estimate să crească ușor (+8%), iar numărul de salariați se va menține stabil (+2%).
Tendințe în evoluția activității economice pe clase de mărime
Managerii din cadrul întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) prognozează o creștere semnificativă a activității economice (+27%) și a veniturilor din vânzări (+24%). De asemenea, se anticipează o majorare moderată a numărului de salariați (+7%) și o creștere a prețurilor de vânzare (+9%).
În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2025 creștere a activității economice (sold conjunctural +25%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +23%); relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -2%); creștere moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +11%).
Managerii întreprinderilor mici (cu numărul de la 10 până la 49 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2025 creștere a activității economice (sold conjunctural +24%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +18%); relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%); creștere moderată a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +7%).
Totodată, managerii întreprinderilor micro (până la 9 salariați inclusiv) se așteaptă în trimestrul II 2025 la o creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +11%), a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +13%) și a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +11%); relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%).