Biroul Național de Statistică informează că, conform opiniilor exprimate de manageri, se estimează o stabilitate relativă a activității economice, a veniturilor din vânzări și a numărului de salariați. De asemenea, se preconizează o creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor.
Tendințe în evoluția activității economice pe genuri de activitate
Industria prelucrătoare estimează o creștere moderată a situației economice, cu un sold conjunctural de +6%. De asemenea, managerii prevăd stabilitate în veniturile din vânzări (+4%) și a numărului de salariați (+1%), precum și o creștere a prețurilor produselor industriale de +4%.
În activitatea de construcții, conform opiniei managerilor va fi o relativă stabilitate a situației economice marcată de un sold conjunctural de -3%. Veniturile din vânzări sunt estimate să rămână relativ constante (-1%), dar se preconizează o scădere moderată a numărului de salariați (-6%). Totuși, prețurile lucrărilor de construcții sunt așteptate să crească moderat, cu un sold conjunctural de +8%.
În comerțul cu amănuntul și servicii, managerii anticipează o creștere moderată a situației economice (+6%) și a prețurilor de vânzare (+7%), cu o stabilitate a veniturilor din vânzări (+1%) și a numărului de salariați (+2%).
Tendințe în evoluția activității economice pe clase de mărime
Managerii întreprinderilor mari (cu peste 250 de salariați) estimează o creștere semnificativă a activității economice, cu un sold conjunctural de +16%. Veniturile din vânzări sunt așteptate să crească moderat (+11%), iar numărul de salariați va crește și el (+7%). Prețurile de vânzare sunt estimate să rămână relativ stabile, cu o creștere de +3%.
Managerii întreprinderilor mijlocii (50-249 salariați) prevăd o creștere moderată a activității economice (+14%) și a veniturilor din vânzări (+12%). De asemenea, managerii din acest sector se așteaptă la o stabilitate a numărului de salariați (+4%) și a prețurilor de vânzare (+2%).
Managerii întreprinderile mici (10-49 salariați) estimează o relativă stabilitate a activității economice (+5%) și a veniturilor din vânzări (+2%), precum și o creștere a numărului de salariați (+5%). Prețurile de vânzare sunt așteptate să crească moderat (+10%).
În ceea ce privește întreprinderile micro (până la 9 salariați), managerii se așteaptă la o creștere moderată a prețurilor de vânzare (+6%). Activitatea economică este estimată să rămână stabilă (+4%), iar veniturile din vânzări să rămână constant la 0%. Totuși, numărul de salariați este așteptat să scadă ușor (-1%).
În trimestrul III 2024 din total respondenți, 59% s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă (raportată de 31,4% din respondenți).
De asemenea, lipsa forței de muncă calificată afectează semnificativ activitatea întreprinderilor, fiind semnalată de 23,1% dintre participanți. Problemele financiare constituie o altă provocare majoră, influențând 19,5% dintre respondenți. În plus, 14% dintre respondenți au indicat că consecințele crizei generate de războiul din Ucraina au avut un impact negativ asupra activității. În cele din urmă, disponibilitatea materiei prime a fost un factor de limitare pentru 4,7% dintre respondenți.