Stimați cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care a fost dat răspuns la următoarea întrebare:
Care regim fiscal privind TVA se aplică serviciilor de pregătire și perfecționare a cadrelor beneficiate de la un nerezident pe teritoriul Republicii Moldova?
Potrivit art. 95 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, importul serviciilor în Republica Moldova reprezintă obiect impozabil cu TVA.
Conform art. 93 pct. 9) din Codul fiscal, import de servicii reprezintă prestarea serviciilor de către persoanele juridice și fizice nerezidente ale Republicii Moldova persoanelor juridice și fizice rezidente sau nerezidente ale Republicii Moldova, pentru care locul prestării se consideră a fi Republica Moldova.
Locul prestării serviciilor se determină în conformitate cu art. 111 din Codul fiscal.
În conformitate cu art. 111 alin. (1) lit. c) liniuța a doua din Codul fiscal, locul livrării serviciilor se consideră locul prestării efective a serviciilor prestate în domeniul culturii, artei, științei, învățământului, culturii fizice, divertismentului sau sportului ori într-un alt domeniu similar de activitate.
Totodată, art. 111 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal prevede faptul că locul livrării serviciilor se consideră sediul sau, în cazul în care acesta lipsește, domiciliul ori reședința beneficiarului serviciilor furnizate prin mijloace radioelectronice.
În acest context, potrivit art. 111 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, serviciile furnizate prin mijloace radioelectronice în sensul alin. (2) lit. c) din Codul fiscal cuprind inclusiv furnizarea de servicii de învățământ la distanță.
În temeiul art. 103 alin. (1) pct. 5) din Codul fiscal, se scutesc de TVA fără drept de deducere serviciile de pregătire și perfecționare a cadrelor.
Astfel, cu toate că serviciile de pregătire și perfecționare a cadrelor, beneficate de la un nerezident, se încadrează în categoria serviciilor de import, ele se scutesc de TVA fără drept de deducere, indiferent de forma prestării acestora –cu prezență fizică sau la distanță.
Ordinul SFS nr. 550 din 05.11.2026
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.
