Proiectul de lege elaborat de Banca Națională a Moldovei, care vizează ajustarea Legii nr. 62/2008 privind reglementarea valutară, este propus pentru consultare publică până la data de 27 decembrie.
Printre principalele modificări se numără completarea cazurilor în care operațiunile cu instrumente financiare străine pot fi efectuate fără autorizarea Băncii Naționale a Moldovei, după cum urmează:
c) instrumentele financiare pe termen lung (cu scadența rămasă mai mare de 5 ani) sunt emise de guvernele statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) și/sau ale Uniunii Europene care dispun de un rating de credit nu mai mic de categoria AA/Aa atribuit de o agenție de rating de credit; sau
d) instrumentele financiare sub formă de acţiuni sau alte valori mobiliare de natură participativă, precum și instrumentele financiare pe termen lung sub formă de obligațiuni (cu scadența rămasă mai mare de 5 ani) sunt emise de un emitent, care: dispune de un rating de credit nu mai mic de categoria AA/Aa, atribuit de o agenție de rating de credit sau face parte dintr-un grup care dispune de un asemenea rating de credit, și are sediul într-un stat care, la rândul său, dispune de un rating de credit nu mai mic de categoria AA/Aa.
Suplimentar, se propune ajustarea plafonului sumei de numerar supus obligației de declarare. Respectiv, persoanele fizice rezidente şi nerezidente vor obligate să declare în scris valorile valutare organelor vamale la introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă naţională, precum şi a numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină, în valoare de 10.000 de euro (sau echivalentul acestora) sau mai mult de persoană/călătorie.
Alte ajustări se referă la precizarea anumitor aspecte ce țin de afișarea cursurilor valutelor străine. Astfel, la afişarea pe panoul de reclamă şi pe ecranul aparatului de schimb valutar a informaţiei privind cursurile de cumpărare şi vînzare stabilite de către unitatea de schimb valutar pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în numerar cu persoane fizice urmează a fi respectate consecutivitatea afişării valutelor străine: primul grup de valute străine - dolar SUA, euro, al doilea grup de valute străine - lira sterlină, leul românesc, hrivna ucraineană, al treilea grup de valute străine - alte valute străine.